Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2019

Blog76: It's Detox Time

Detox  water have become very popular and there are many different recipes that you can make. Detox water is any infused water recipe that helps flush your system of toxins and improves your health. Some detox water recipes have beneficial ingredients which help your body in some ways (like boost metabolism, weight loss), but the main beneficial ingredient is water. Detox water is great to bring along with you and sip all day as a delicious hydrating treat. Here are 5 healthy detox water: 1. Honey, Lemon and Ginger Ingredients 1/2 lemon 1 tablespoon honey 1/2 inch ginger 1 glass warm water How to Prepare 1. Heat a glass of water. Do not boil it. 2. Crush the ginger. 3. Add the lemon juice, crushed ginger, and honey to the glass of warm water. 4. Drink it while it is still warm. Health Benefits Honey contains vitamins and minerals such as calcium, copper, potassium, magnesium, manganese, and zinc. It helps in metabolizing cholesterol and fatty acids. Honey

Blog75:

"सन्डे स्पेशल हिन्दी ब्लॉग"


कमलगट्टा: फायदे और खाने के तरीके

कमलगट्टे का नाम तो आपने सुना ही होगा। कमलगट्टा, कमल का ही फल है, जिसका निर्माण कमल के फूल से ही होता है। आपको जानकर आश्चर्य होगा कि पूजा-पाठ और मंत्रजाप की माला में प्रयोग किया जाने वाला कमलगट्टा खाने के काम भी आता है। कमल के इस फल में मौजूद बीजों को छीलकर खाया जाता है, जो मूंगफली की तरह होते हैं। यह स्वादिष्ट छोटा सा बीज कई प्रकार के पोषक तत्वों से भरपूर होता है।   कमलगट्टा, कमल का बीज या कमल नट है जो कमल की प्रजातियों के फल (नेलुम्बो न्यूसीफेरा) से निकलता है। कई लोग मखाना को कमल का बीज कहते हैं लेकिन यह गलत है। मखाना या फॉक्सनट पानी की लिली की एक अलग प्रजाति से संबंधित है जिसे यूरेल फेरॉक्स कहा जाता है। चूंकि दोनों जलीय निवास में बढ़ती प्रजातियों से संबंधित हैं, इसलिए लोग पहचान के साथ भ्रमित होते हैं। दोनों फॉक्स नट्स (या गोर्गन नट्स) और लोटस नट्स खाने योग्य हैं, लेकिन उपयोग अलग है। मखानों को बनाने के लिए फॉक्सनट्स को उच्च ताप पर पॉपअप किया जाता है और जो पॉप नहीं किए जाते हैं उन्हें मखाने का सत्तू बनाया जाता है जो कि नव

Blog74: Glutathione: Mother of all antioxidants

Glutathione  is a powerful antioxidant that is naturally produced by the body. It’s one of the most talked about supplements nowadays, as it provides a long list of health benefits. It’s also known as the “master antioxidant” and “mother of all antioxidants”. Glutathione helps protect your cells against oxidative damage. Some people swear by its anti-aging properties, while others say that it can treat autism, increase fat metabolism, and even prevent cancer. But firstly, we have to understand what glutathione is, and does it actually affect the body? What is Glutathione? Glutathione is a small tripeptide molecule that’s primarily made up of three amino acids: glutamate (aka glutamic acid), cysteine and glycine. While most antioxidants are found in the foods you eat, glutathione is produced naturally by your liver. Glutathione has many important functions, including: making DNA, the building blocks of proteins and cells supporting immune function breaking down some

Blog73:

"सन्डे स्पेशल हिन्दी ब्लॉग"


दही के फ़ायदे

गर्मियां आ गई है, सूरज सिर पर सवार है और गर्मियों में तो दही खाने का मजा ही कुछ और है। गर्मियों में हम दही का सेवन किसी न किसी रूप में करते है, चाहें वो लस्सी हो या फिर चटपटा रायता। भारतीय थाली का एक महत्वपूर्ण हिस्सा है, दही। थाली में दही होने का मतलब है कि आपकी थाली स्वादिष्ट होने के साथ ही पौष्ट‍िक भी है । दही में प्रचुर मात्रा में प्रोटीन होता है। यह एक स्वास्थ्यप्रद पोषक आहार है। प्रोटीन के अलावा इसमें कैल्शियम, राइबोफ्लेविन, विटामिन B6 और विटामिन B12 जैसे पोषक तत्व भी होते हैं। किसी भी जरूरी काम से पहले अक्सर हमारे भारतीय घरों में दही खिलाना शुभ माना जाता है। गर्मियों के मौसम में दही शक्कर खाकर घर से बाहर निकलने से डिहाइड्रेशन की समस्या नहीं होती। आइए जानते है दही के ऐसे ही कुछ अनोखे फायदे: 1. बढ़ती है प्रतिरोधक क्षमता दही में प्रोबायोटिक्स पाए जाते है जिससे कारण रोग प्रतिरोधक क्षमता बढ़ती है। यानी शरीर भीतर से मजबूत बनता है और संक्रमण व बीमारियों का खतरा कम होता हैै। 2. हाजमा रहेगा दुरुस्त दही के बहुत से फायदों में से एक यह है कि यह शरीर की पाचन शक्ति को बढ़ाने में

Blog72: Green Tea: Myths and Facts

Green tea  is one of the most popular beverages in the world. Its use begins thousands of years ago in China and gradually, thanks to its health benefits, it spread throughout the world. G reen tea has been used in traditional Indian and Chinese medicine.  Weight loss, cardiovascular benefits, cancer prevention and much more are heard around green tea.  I am going to pinpoint some of the myths and facts about green tea, so when you are bragging about it to your friends and family, at least, you have the right information. #Myth 1:Green tea and black tea are extracted from different plants. Fact : T his myth doesn’t exactly have any impact on your health, but it doesn’t hurt to know the truth. Although green tea is high and mighty compared to the black tea, most people believe that green tea is never even in the shadow of black tea or any other kinds of tea for that matter. People believe every tea plant is different. In reality, there is only one plant or a shrub that’s