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Showing posts from December, 2018

Blog50:

"सन्डे स्पेशल हिन्दी ब्लॉग"


लिवर रहे दुरुस्त, सेहत बने तंदुरुस्त

लिवर को यकृ‍त के नाम से भी जाना जाता है। यह शरीर में पाई जाने वाली सबसे बड़ी ग्रंथि है। लिवर का काम शरीर में पित्‍त का निर्माण करना है। सरल ढंग से इसकी कार्य प्रणाली को कुछ इस ढंग से समझा जा सकता है कि हम जो कुछ भी खाते हैं, वह पहले आंतों में जाता है। वहां मौज़ूद एंजाइम्स भोजन को बारीक कणों में परिवर्तित कर देते हैं। इसके बाद आंतों से यह आधा पचा हुआ भोजन लिवर में जाकर स्टोर होता है। हमारे शरीर का यह महत्वपूर्ण अंग उस केमिकल फैक्ट्री की तरह होता है, जो अधपचे भोजन के बारीक कणों में से पोषक तत्वों को छांट कर अलग करता है और रक्त प्रवाह के साथ सभी विटमिंस और माइक्रोन्यूट्रीएंट्स हमारे उन अंगों तक पहुंचते हैं, जहां उनकी ज़रूरत होती है। यह उन विषैले तत्वों को अलग करता है, जो पानी में घुलनशील होते हैं। फिर यह उन्हें किडनी में भेज देता है। इस तरह वे हानिकारक तत्व यूरिन के साथ शरीर से बाहर निकल जाते हैं। इसके अलावा जो अवशेष पानी में घुलने के योग्य नहीं होता, वह लिवर से मलाशय में चला जाता है और स्टूल के रूप में शरीर से बाहर निकल जाता है। इतना ही नहीं, हम जो भी दवाएं खाते हैं, लिवर उसके विषैले

Blog49: Health Benefits of Apple Cider Vinegar

A pple cider vinegar is the most popular type of vinegar in the natural health community.  It is claimed to lead to all sorts of benefits, many of which are supported by science.  This includes weight loss, reduced cholesterol, lower blood sugar levels and improved symptoms of diabetes.  It is also an ancient folk remedy, and has been used for various household and cooking purposes. What is Apple Cider Vinegar ? A pple cider vinegar (ACV) is made by fermenting the juice of apples first with bacteria and yeast till it turns into alcohol and then fermenting it again with acetic acid forming bacteria so that it turns into vinegar.  Apple cider vinegar  has been used over centuries as a folk remedy and in alternative medicine for its many benefits. With only 3 calories per table spoon, ACV is very low in calories and a weight watcher’s delight. Health Benefits of ACV 1.  Improved digestion Apple cider vinegar is well known for its role in improving gut health by introdu

Blog48: HAPPY NEW YEAR: New Year Resolutions For A Healthier Year

It's   that time of the year again when we make resolutions for the New Year - health resolutions, financial resolutions, and behavioral resolutions and so on. Most of us aren't able to implement these for long, yet we resolve. We resolve because there is hope that we will. So let's keep it simple and uncomplicated. For simple is sustainable. Each of the following contributes immensely towards better health. 1. Eat small and frequent meals:  Skipping meals is not a good idea, whether it’s on purpose to “save calories” for a big dinner. “Skipping meals won’t make you lose weight—it’s just going to make you hungrier,” . Frequent meal gives you long-lasting energy and fullness, plus no hanger in sight.  Plan ahead for 3 main meals and at least 3 small mid-meals or snacks. Carrying your meals and snacks when you head out of home is smart, and NOT 'uncool'. 2. Drink enough water: Drink at least 8-10 glass of water daily. S taying hydrated is essential. Not only

Blog47: Top 10 Tips For Healthy Christmas

Merry Christmas To All !! There is the Christmas cheer all around but you have worries of your own?  Planning to minimize the weight gain this Christmas? Get your strategies in place to cope with festive temptation and have a happy, healthy Christmas. Try these  tips: 1.  Start your day with a glass of warm water and lemon. 2.  Have a small meal before going out. Arriving at Christmas party hungry is a big mistake. Eat something healthy and filling before heading to a party to prevent that inevitable grab for SOMETHING MY GOD ANYTHING in front of your face. The idea is to avoid gobbling down too much of the food you love or  any  of the food you don’t. 3.   Drink a glass of water before you go to the party, upon arrival, and in between each alcoholic beverage. This will help ke

Blog46:

"सन्डे स्पेशल हिन्दी ब्लॉग"


कोलेस्टेरॉल जानें समझे और बचें

आजकल हमारी जीवनशैली इतनी ज्यादा बदल गई है, कि हम अपने खान पान पर ध्यान ही नहीं देते है, और शरीर में कोलेस्ट्रोल की मात्रा बढ़ जाती है। कोलेस्ट्रोल एक बहुत आम समस्या है और ये हमारे देश में बहुतो को अपनी चपेट में लिए हुए है। क्या है कोलेस्टेरॉल? कोलेस्ट्रॉल एक वसा है, जो लिवर द्वारा उत्पन्न होती है। यह शरीर के सुचारु रूप से कार्य करने के लिए जरूरी है। हमारे शरीर की प्रत्येक कोशिका को जीवित रहने के लिए कोलेस्ट्रॉल की आवश्यकता होती है। कोलेस्ट्रॉल मोम जैसा चिकना पदार्थ है, जो ब्लड प्लाज्मा द्वारा शरीर के विभिन्न हिस्सों में पहुंचता है। कोलेस्ट्रॉल दो तरह का होता है, एलडीएल (लो डेन्सिटी लिपोप्रोटीन) और  एचडीएल (हाई डेन्सिटी लिपोप्रोटीन)। शरीर में यदि बैड कोलेस्‍ट्रॉल यानी एलडीएल बढ़ जाए तो दिल संबंधित कई बीमारियां हो सकती हैं। धमनियों का बंद होना ऐसी समस्या है जो कई बार जानलेवा साबित हो सकती है। धमनियों या आर्टरीज का मुख्य काम दिल के द्वारा पंप किए हुए खून को शरीर के सभी हिस्सों तक पहुंचाना है। खून के साथ ही ये धमनियां सभी अंगों तक ऑक्सीजन भी पहुंचाती हैं। धमनियों के बंद होने का मुख्

Blog45:

"सन्डे स्पेशल हिन्दी ब्लॉग"


महिलाओं के लिए आवश्यक 10 पोषक तत्व

हम सभी के शरीर में पोषक तत्वों की आवश्यकता एक समान नही होती है, खासतौर पर महिलाओं की क्यूंकि एक स्त्री के संपूर्ण जीवन में पुरुषो की अपेक्षा उनके शरीर में अनेक बदलाव आते है। आइएं जानें ऐसे 10 पोषक तत्वों के बारें में जो एक महिला के लिए जरुरी हैं। 1. फोलिक एसिड (Folic Acid): यह तत्व एक महिला के जीवन में बहुत लाभ देता है, खासकर जब वह माँ बनने वाली हो। यह तत्व अति आवश्यक है क्योकि ये स्वस्थ गर्भावस्था में सहायक होता है। फोलिक एसिड की कमी से न्यूरल ट्यूब की खराबी हो सकती है। फोलिक एसिड की गोली के अलावा ये हरी सब्जी, एवोकाडो और लीवर में पाया जाता है। 2. लोहा पदार्थ (Iron): इसकी कमी यदि हमारे शरीर में हो जाये तो थकान, नीदं  न आना, एकाग्रता की कमी उत्पन्त्र हो जाते है। महिला के शरीर से प्रति माह, माहवारी के दौरान रक्त की कमी हो जाती है। इससे शरीर में लोह तत्व की कमी हो जाती है क्योकि हमारे शरीर में ये तत्व रक्त में पाया जाता है और रक्त द्रारा इसका पूरे शरीर में संचार होता है। ये तत्व लाल मिट,  पालक,  ब्रोक्कोली, राजमा या किडनी बींस तथा लीवर में पाया जाता है। 3. कैल्सियम

Blog44: Natural Ways to Lower Uric Acid

Y ou must have come across people who complaint about having something called ‘Gout’. Gout is a disease characterized by an abnormal metabolism of uric acid, resulting in an excess of uric acid in the tissues and blood.  Uric acid is a natural waste product from the digestion of foods that contain purines. Purines are found in high levels in some foods such as: certain meats, sardines. dried beans and beer. Purines are also formed and broken down in your body. Normally your body filters out uric acid through your kidneys and in urine. If you consume too much purine in your diet, or if your body can’t get rid of this byproduct fast enough, uric acid can build up in your blood. A high uric acid level is known as hyperuricemia. This can lead to a disease called gout that causes painful joints that accumulate urate crystals. It can also make your blood and urine too acidic. Normal results are between 3.5 and 7.2 milligrams of uric acid per deciliter of blood (mg/dL) Follow th