Skip to main content

Blog19:Nutritious Navratri

Happy Navratri to all of you.

Hope you people are enjoying this festive season. Navratri is considered as one of the most auspicious festival and celebrated as 9 days long festival in India. However, it is celebrated in different manners across the country. During the nine days of Navratri, devotees fast while restricting themselves from intake of certain foods like alcohol, onion, garlic or non-vegetarian food. While some take part in the festivities for religious reasons, others look to give their body a much required detox and lose weight. If you plan to fast this Navratri ensure that it is done the healthy way. It can help you detoxify, cleanse your mind and will leave you feeling great! 

Tips to follow to make your fasting healthier:
1. Lemon juice can be taken with lukewarm water in the morning for much better detoxification.
2. Drink a lot of water to keep yourself away from dehydration. In addition, water can make your skin retain that glow and also help your body retain the energy.
3. Eat small meals and do not starve yourself. This will help maintain blood glucose levels and prevent you from feeling low.
4. Eat fruits such as apple, banana, oranges, pineapple, berries etc which have more nutrition values. Avoid juices and prefer whole fruits as juices are less with nutrients.
5. Combine high carbohydrates like potatoes and sabudana(sago) with other vegetables like spinach, tomatoes, bottle guard, etc. Also try to bake, saute and roast vegetables instead of deep-frying them.
6. Apples are rich in dietary fiber, flavonoids and antioxidants. It’s one fruit that you can eat at any time of the day for an energy boost.
7. Paneer is rich in protein and a good source of calcium. Try having paneer tikka for dinner instead of gorging on fried puris.
8. Raita is made of curd, considered a “complete food” as it is full of nutrients, protein and calcium.
9. Kuttu (buckwheat flour) is a brilliant combination of carbohydrates (70-75%) and protein(20-25%). Use it to make chapatti instead of gorging on puris.
10. Samak rice are extremely easy to digest and can be consumed in any kind of quantity.
11. Curb those evil sugar cravings by eating a lot of fruits raita, dates, apple kheer, samak rice kheer.
12. You can also skip sugar or sugar-free for makhana and fruit kheer because fruits work as the sweetener in this nutritious kheer.
13. Try and adopt healthy snacking and don't binge on namkeens packets as they are high in salt and fat content. mix of cashew-nuts, pistachio, dates, almonds and raisins are a better snack choice compared to the pre-packaged upwas chivdas. Dry fruits have all the essential nutrients that you need for good health.
14. Use skimmed milk instead of full cream milk.

Fasting is energy sapping and if prolonged can lead to weakness, acidity, anaemia, headaches and fatigue. So, guard against too much fasting. Keep your energy level up to enjoy the festivities of Navratri. By observing these simple instructions on ways to fast, you can get the best out of this Navratri.

THANK YOU!!

Comments

Post a Comment

Popular Posts

Blog75:

"सन्डे स्पेशल हिन्दी ब्लॉग"


कमलगट्टा: फायदे और खाने के तरीके

कमलगट्टे का नाम तो आपने सुना ही होगा। कमलगट्टा, कमल का ही फल है, जिसका निर्माण कमल के फूल से ही होता है। आपको जानकर आश्चर्य होगा कि पूजा-पाठ और मंत्रजाप की माला में प्रयोग किया जाने वाला कमलगट्टा खाने के काम भी आता है। कमल के इस फल में मौजूद बीजों को छीलकर खाया जाता है, जो मूंगफली की तरह होते हैं। यह स्वादिष्ट छोटा सा बीज कई प्रकार के पोषक तत्वों से भरपूर होता है।   कमलगट्टा, कमल का बीज या कमल नट है जो कमल की प्रजातियों के फल (नेलुम्बो न्यूसीफेरा) से निकलता है। कई लोग मखाना को कमल का बीज कहते हैं लेकिन यह गलत है। मखाना या फॉक्सनट पानी की लिली की एक अलग प्रजाति से संबंधित है जिसे यूरेल फेरॉक्स कहा जाता है। चूंकि दोनों जलीय निवास में बढ़ती प्रजातियों से संबंधित हैं, इसलिए लोग पहचान के साथ भ्रमित होते हैं। दोनों फॉक्स नट्स (या गोर्गन नट्स) और लोटस नट्स खाने योग्य हैं, लेकिन उपयोग अलग है। मखानों को बनाने के लिए फॉक्सनट्स को उच्च ताप पर पॉपअप किया जाता है और जो पॉप नहीं किए जाते हैं उन्हें मखाने का सत्तू बनाया जाता है जो क...

Blog84: Moringa

Moringa  has been used for centuries due to its medicinal properties and health benefits. It also has anti-fungal, antiviral, antidepressant, and anti-inflammatory properties. Moringa also known as Moringa oleifera, it’s drumstick’s leaves powder. Drumsticks are used in sambhar and in curries too. If you follow a vegan lifestyle or a plant based / dairy-free diet then Moringa is the superfood for you. Moringa is an amazing superfood to add into your diet, containing even more nutrients than egg and dairy-based foods, showing that plant power really is best. Moringa are rich in vitamin A, vitamin B1 (thiamine), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B-6, folate  and ascorbic acid (vitamin C), calcium, potassium, iron, magnesium, phosphorus, zinc. It is extremely low in fats and contains no harmful cholesterol. It is also contain high level of antioxidants. Hence, now you know it means it’s a great in diabetes, controlling cholesterol, excellent for skin and bones. ...

Blog38:

"सन्डे स्पेशल हिन्दी ब्लॉग"


सर्दियों में शरीर को दे कुछ एक्स्ट्रा

सर्दियों में हम ठंड से बचने के लिए गर्म कपड़ों का सहारा लेते है, ये सिर्फ हमें बाहर से गर्म रखते है। जबकि सर्दियों में खुद को भीतर से भी गर्म रखना जरूरी है। ठंड में शरीर को ज्यादा ऊर्जा की जरूरत होती है, तो डाइट में हमें उन चीज़ों को शामिल करना चाहिए जो ना ही हमारे शरीर को गर्म रखने के साथ साथ हमारी रोग प्रतिरोधक क्षमता को बढ़ाने में मदद करें। 1. मौसम के अनुरूप आहार ले। ठंड में प्रोटीन और फाइबर युक्त चीजें ज्यादा खाएं। फल और सब्जियों से भी समझौता ना करे। 2. मेवे तो हम हर मौसम में खा सकते है, पर ठंड में ये और ज्यादा प्रभावी हो जाते है। बादाम, अखरोट, काजू, मुनक्का जैसे सूखे मेवे सर्दियों में शरीर को अंदर से गर्म रखने का काम करते है। ये बहुत ही पौष्टिक होते है और शरीर को ऊर्जा प्रदान करते है। सर्दियों में सूखे मेवे सुबह लेने से शरीर का तापमान संतुलित रहता है। आप मेवे का हलवा बना के भी खा सकते है। 3. ठंड के मौसम में शरीर के लिए प्रोटीन बहुत जरूरी है। इससे शरीर को गर्मी मिलती है, अगर आप शाकाहारी है  तो आप अपनी डाइट में मटर, दाल, राजमा, ओट्स, बीन्स, तरह - तरह के बीज, रागी, प...